18 feb 2013

zuiniger aan


wist je dat je nog meer kunt besparen in en rond om je huis zonder dat je het door hebt. loop maar eens door je huis, dan zul je vast dingen tegen komen die wat anders of minder kunnen. ongemerkt heb je misschien nog ergens het licht branden of zit er nog een oplader in het stopcontact zonder een telefoon of laptop eraan. wist je dat bijvoorbeeld bij alle apparaten waar een stekker aan zit toch nog stiekem een beetje stroom wordt afpakt, behalve als er een aan/uit schakelaar aan zit. het lijken allemaal kleine dingen, maar tel het aan het eind van het jaar maar eens bij elkaar op
hou een paar weken lang je meterstanden maar eens in de gaten. leg er een briefje bij waarop je de standen zet en leef een week door zoals je nu doet. schrijf naar een week de meterstanden weer op. en doe dit eens een maand lang en kijk of je verschil ziet. ook kun je ditzelfde doen met je waterstand.
hieronder nog een paar handige tips.

woonkamer/slaapkamer
  • haal overal de stekkers eruit wat je niet gebruikt.
  • doe de gordijnen op tijd dicht i.v.m de warmte.
  • isolatie aanbrengen achter de centrale verwarming.
  • doe de verwarming een half uur eerder uit voordat je gaat slapen of weggaat.
  • hou alle deuren dicht.
  • steek wat vaker kaarsjes aan. staat ook nog gezellig.
  • ga over op spaarlampen.
keuken
  • gebruik een thermoskan voor de thee of koffie.
  • maak groente warm door ze bij de aardappels in de pan te doen.scheeld weer een gaspit te gebruiken.
  • zet het gas een paar minuten eerder uit als het eten bijna gaar is, het blijft nog wel even warm.
  • ontdooi je vlees in de koelkast. dat zal de koelkast helpen om te koelen.
  • het water opvangen (met flessen) wat anders zomaar de gootsteen inloopt, gebruik dat voor thee of koffie te zetten. of geef er de planten water mee.
  • handen wassen onder de koude kraan. de boiler springt elke keer aan bij het pakken van warm water.
  • gebruik de magnetron voor het eten opwarmen in plaats van het gasstel.
  • snij de mayonaise en kurrie flessen open en kijk maar eens hoeveel er nog in de fles achter blijft.
badkamer
  • stop een paar minuten eerder met douchen, gebruik een eierwekker of zandloper.
  • doe de kraan dicht onder het tanden poetsen.
  • laat de kraan niet lopen onder het scheren, pak een beker om ondertussen het mesje schoon te maken.
  • doe de behandelingen die bij een wasbak kunnen niet onder de douche. (scheren, tanden poetsen)
  • ga wat minder vaak in bad.
  • giet de shampoo over in een flesje met een kleinere opening.
  • gebruik je handdoek 2 keer met douchen
werkplek
  • zet het bureau onder een raam als die mogelijkheid er is.
  • zet alleen de verwarming aan als je er aan het werk bent.
  • kijk of er geen onnodige stekkers in het stopcontact zit.
tuin
  • zet een regenton neer voor de planten water geven, of om je vuilnisbak te schoonmaken
  • haal water uit een sloot of vijver als die mogelijkheid er is.
  • sproei je tuin s'avonds als de zon weg is.

zuinig koken

ook met koken kun je bezuinigen. kook je al met een deksel op de pan. daardoor blijft de warmte beter in de pan en is het eerder gaar. denk daarbij aan je aardappelen en groente. en eet je wel eens groente uit een pot, zoals boontjes of doperwten en wortelen. draai de deksel open van de pot en haal het vocht eruit. doe dan de groente bij de aardappels in als de aardappels bijna gaar zijn. dat scheeld je namelijk weer een gaspit te gebruiken. en de groente is snel warm, omdat het niet eerst gaar hoeft te worden. giet daarna de aardappels en de groente af met je deksel die er toch al op zit in plaats van een vergiet. een vergiet neemt namelijk ook weer meer plaats in de vaatwasser dan een deksel, en dat scheelt weer ruimte.
draai het gas uit als de macaroni of rijst zo goed als gaar zijn. het water blijft nog wel even heet en je macaroni of rijst gaart daardoor nog steeds door. of moet je even wachten op een familielid terwijl je eten al klaar is, gebruik dan een warmhoudplaat met theelichtjes en niet een op stroom natuurlijk.
heb je wel eens een kliekjes dag. als je teveel hebt gekookt en vind het zonde om weg te gooien, gebruik dan kleine bakjes om het in te doen en stop het in de diepvries. kijk wel even van tevoren of het eten wel geschikt is om op te warmen. of de jus die je maakt met het vlees bakken kan ook de diepvries in als je het de volgende dag niet gebruikt.
wil je eten opwarmen, kies dan voor een magnetron. dat is goedkoper dan op het gasstel en scheelt weer een extra pan schoon te maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten